Huidtransplantaten en flappen
Wanneer worden huidtransplantaten en flappen toegepast?
Huidtransplantaten en flappen worden toegepast in situaties waarin een huiddefect te groot is om vanzelf te genezen of ernstige functieverlies veroorzaakt. Bij een huidtransplantatie wordt een dunne laag huid van een gezond deel van het lichaam gehaald en op het huiddefect geplaatst. Dit gebeurt vooral bij oppervlakkige wonden. De donorplek geneest meestal binnen 14 dagen.
Als het defect groter is en bot, bloedvaten of pezen blootliggen, is een huidtransplantaat niet genoeg. In dat geval wordt een flap gebruikt, wat bestaat uit huid en onderliggend vetweefsel met bloedvaten. De flap wordt via microchirurgie verbonden aan de bloedvaten van de nieuwe plek.
Waarom behandelen met medische tatoeage?
Medische tatoeage wordt vaak gebruikt om het kleurverschil tussen getransplanteerde huid of flappen en de omliggende gezonde huid te verminderen. Dit kleurverschil is vaak duidelijk zichtbaar, vooral in het gezicht. Bij brandwonden komt dit ook voor, naast het ontstaan van strakke littekens. Medische tatoeage helpt om dit verschil te verkleinen en de littekens zachter te maken.
Huidtransplantaten en flappen kunnen in het gehele lichaam geplaatst worden door allerlei oorzaken: verbranding, operatie bij oncologische aandoeningen (borstkanker) zijn enkele voorbeelden. Maar, zoals op de foto’s te zien is, is de kleur van de huid bijna altijd anders (bleker) dan de omringende “gezonde” huid. Vooral in het gelaat is dit daardoor goed zichtbaar. Ook bij brandwonden waarbij de techniek van huidtransplantatie wordt toegepast, is dit vaak het geval naast de littekencontractie (zie ook onder Brandwonden).
Door het gebruik van medische tatoeage kunnen we dit kleurverschil zo veel mogelijk opheffen. Tevens kunnen we de eventuele verharde littekens zachter maken.
Wilt u weten of wij iets voor u kunnen betekenen neem dan contact met ons op via email of telefoon.